Dopuszczalna zawartość alkoholu w winach
Kategoria produktu sektora wina |
Objętościowa zawartość alkoholu | |||
rzeczywista | całkowita | naturalna | ||
wino | ≥ 8,5 % obj. | ≤ 15 % obj. | ||
wino likierowe | ≥ 15 % obj. ≤ 22 % obj. |
≥ 17,5 % obj. | ≥ 12 % obj. | |
wino musujące | ≥ 8,5 % obj. dotyczy cuvées |
|||
gatunkowe wino musujące | ≥ 9 % obj. dotyczy cuvées |
|||
wino z suszonych winogron | ≥ 9 % obj. | ≥ 16 % obj. | ≥ 16 % obj. | |
wino z przejrzałych winogron | ≥ 12 % obj. | ≥ 15 % obj. | > 15 % obj. |
Zawartość alkoholu:
rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu zawartego w temperaturze 20°C w 100 jednostkach objętości danego produktu w tej temperaturze;
potencjalna objętościowa zawartość alkoholu oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu w temperaturze 20°C, który może być wyprodukowany na drodze całkowitej fermentacji cukrów zawartych w 100 jednostkach objętości danego produktu w tej temperaturze;
całkowita objętościowa zawartość alkoholu oznacza sumę rzeczywistej i potencjalnej zawartości alkoholu;
naturalna objętościowa zawartość alkoholu oznacza całkowitą objętościową zawartość alkoholu produktu przed jego wzbogaceniem;
Dopuszczalna zawartość dwutlenku siarki (SO₂) w winach
Kategoria wina | Całkowita zawartość dwutlenku siarki w chwili dopuszczenia do obrotu w celu bezpośredniego spożycia przez ludzi nie może przekroczyć: | |
< 5 g/L cukru | ≥ 5 g/L cukru | |
białe/różowe | 200 mg/L | 250 mg/L |
czerwone | 150 mg/L | 200 mg/L |
likierowe | 150 mg/L | 200 mg/L |
musujące gatunkowe | 185 mg/L | |
musujące pozostałe | 235 mg/L |
Załącznik I B: Maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach. Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV.
Dopuszczalna kwasowość lotna w winach
Kategoria wina | Zawartość kwasu lotnego nie może przekraczać: | |
białe/różowe | 18 meq/L | 1,08 g/L |
czerwone | 20 meq/L | 1,20 g/L |
Załącznik I C: Maksymalna zawartość kwasu lotnego w winach. Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV.
Podział win spokojnych ze względu na zawartość cukru
Określenie | Warunki stosowania |
wytrawne |
Jeżeli jego zawartość cukru nie przekracza: — 4 gramów na litr lub — 9 gramów na litr, pod warunkiem że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego. |
półwytrawne |
Jeżeli jego zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale nie przekracza: — 12 gramów na litr lub — 18 gramów na litr, pod warunkiem że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gram poniżej zawartości cukru resztkowego. |
półsłodkie | Jeżeli jego zawartość cukru jest wyższa niż maksymalne ilości określone powyżej, ale nie wynosi więcej niż 45 gramów na litr. |
słodkie | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi co najmniej 45 gramów na litr. |
Załącznik XIV Część B: Wykaz określeń stosowanych w odniesieniu do produktów innych, niż produkty wymienione w części A. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 ustanawiające niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.
Podział win musujących ze względu na zawartość cukru
Określenie | Warunki stosowania |
brut nature | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi mniej niż 3 gramy na litr; określenie to można stosować jedynie w odniesieniu do produktów, do których nie dodano cukru po wtórnej fermentacji. |
ekstra wytrawne | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi 0–6 gramów na litr. |
bardzo wytrawne | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr. |
wytrawne | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi 12–17 gramów na litr. |
półwytrawne | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi 17–32 gramów na litr. |
półsłodkie | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi 32–50 gramów na litr. |
słodkie | Jeżeli jego zawartość cukru wynosi więcej niż 50 gramów na litr. |
Załącznik XIV Część A: Wykaz określeń stosowanych w odniesieniu do wina musującego, wina musującego gazowanego, gatunkowego wina musującego lub gatunkowego aromatyzowanego wina musującego. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 ustanawiające niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina.
Absolwent Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej. Absolwent Metrologii Chemicznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Adiunkt w Instytucie Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem UE w Krakowie.
Członek Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, członek-założyciel Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej. Wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Operator sekatora w rodzinnej Winnicy Wesoła. Kurator danych i twórca Mapy Polskich Winnic. Entuzjasta win szczerych.