UL. SIENKIEWICZA 4, 30-033 KRAKÓW CZESC@ENOLAB.PL PIOTR: 506 519 639    🕙 10:00–14:00    📆 PONIEDZIAŁEK–PIĄTEK

Wartość energetyczna wina

Większość kalorii w winie pochodzi z alkoholu – a nie z węglowodanów czy cukru – wyjątkiem są oczywiście wina słodkie i bezalkoholowe. Butelka wina (750 mL) zawiera około 550 kcal. Typowy kieliszek (150 mL) to około 110 kcal.

Kilokalorię (kcal) definiuje się jako ilość ciepła potrzebną do podniesienia temperatury 1 litra wody o 1°C.

W języku potocznym często stosuje się termin „kaloria” mając w rzeczywistości na myśli kilokalorię (kcal). Spotykane jest też oznaczanie kilokalorii przez zapis dużą literą (nie zalecane): 1 Kaloria = 1 Cal = 1 kcal.

Kalkulator kalorii w winie

Węglowodany w winie

Większość win klasyfikowana jako wytrawne, zawiera około 1–4 g/L węglowodanów, co odpowiada 0,8 do 2,4 kcal w kieliszku o pojemności 150 mL.

Czerwone wina wytrawne zawierają około 1–2 g/L węglowodanów z ekstraktu ze skórek i pestek oraz 0–2 g/L węglowodanów w postaci cukru resztkowego.

Białe wina wytrawne zazwyczaj zawierają 0–4 g/L węglowodanów pod postacią cukru resztkowego (głównie glukozy i fruktozy).

Tłuszcz w winie

W winie tłuszcze nie powinny występować.

Sód w winie

Sód, pobierany z gleby, występuje naturalnie w winogronach (20 mg/kg). Sód można również wprowadzić do wina poprzez stosowanie dodatków zawierających sód, w tym bentonit (sodowy, sodowo-wapniowy), pirosiarczyn sodu (niedozwolony w UE, zob. Czym siarkować?).

Ilość sodu w winie, po obróbce bentonitem w wysokiej dawce 400 g/hL, wzrasta o 15–25 mg/L. Przy stosowaniu ekstremalnie wysokich dawek bentonitu 2500 g/hL (nie róbcie tego we własnej winiarni!), zaobserwowano wzrost zawartości sodu o 300–400 mg/L (zob. również: Further understanding of bentonite’s impact on metals in wine).