- Zaczynaj od mieszania małych porcji wina, aż osiągniesz pożądany (sensorycznie) efekt.
Na prawdę nie ma potrzeby robienia dużej ilości czegoś z czego nie będziesz zadowolony. - Nigdy nie mieszaj wadliwego wina z winem dobrym po to, żeby uzyskać wino akceptowalne.
Będziesz mocno rozczarowany rezultatem, a dodatkowo zmarnujesz swoje dobre wino. - Notuj! Dzięki notatkom będziesz mógł powtórzyć swoje kupaże w przyszłości.
Absolwent Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej. Absolwent Metrologii Chemicznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Adiunkt w Instytucie Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem UE w Krakowie.
Członek-założyciel Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej, Sekretarz Zarządu Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy. W 2020 roku zadebiutował w roli wykładowcy Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Operator sekatora w rodzinnej Winnicy Wesoła, twórca Mapy Polskich Winnic.