KRAKÓW, MAŁOPOLSKA CZESC@ENOLAB.PL PIOTR: 506 519 639    🕙 10:00–14:00    📆 PONIEDZIAŁEK–PIĄTEK

Szkolenia winiarskie (w trakcie opracowywania)

Kawałek 1: Kwas Czas trwania: 34 godzin Cena: 390 PLN / osoba
Infografiki: Zakres tematyczny:

1. Kwas kwasowi nierówny
1.1. Co to jest pH
1.2. Autodysocjacja wody
1.3. Dysocjacja i moc kwasów
1.4. Kwasowość ogólna (miareczkowa)
1.5. Zawartość i rodzaj kwasów w owocach i winie
1.6. Zmienność zawartości kwasów w jagodach
1.7. Pojemność buforowa wina
2. Degustacja „7 kwasów”
3. Kwasowość lotna
4. Metody odkwaszania
4.1. Odkwaszanie chemiczne
4.1.1. Odkwaszanie z użyciem węglanów
4.1.2. Metoda soli podwójnych
4.2. Odkwaszanie fizyczne
4.3. Konsekwencje wytrącania się winianów
5. Percepcja smaku kwaśnego
6. Degustacja „Kwas winowy”
7. Miareczkowanie „Winowy vs Jabłkowy”
7.1. Przygotowanie elektrody pH-metrycznej
7.2. Obliczanie i podawanie wyniku miareczkowania
7.3. Zależność między kwasowością a pH
8. Przykłady praktyczne (case study)
9. Prawne aspekty odkwaszania

Realizacje:

17-10-2020 Jasło, dla Słuchaczy Podkarpackiej Akademii Wina w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa 2020.
09-12-2019 Katowice, dla Członków Śląskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
14-11-2019 Kraków, dla Członkiń Stowarzyszenia Kobiety i Wino, w ramach V Jesieni Enologicznej.
19-03-2017 Egerszalók (Węgry), dla Uczestników projektu „Wykorzystanie nowoczesnych technologii do wspierania branży enologicznej w Europie”.
29-10-2016 Cianowice, dla Członków Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej.
12-02-2016 Gromnik, dla Członków Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.

Wersja online:
Wkrótce…

Kawałek 1.1: FJM Czas trwania: 12 godzin Cena: 245 PLN / osoba
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Rodzaje bakterii kwasu mlekowego (BKM)
2. Ścieżki metaboliczne BKM
3. Warianty fermentacji jabłkowo-mlekowej (FJM)
4. Warunki prowadzenia FJM
5. Jak rozpoznać koniec FJM?
6. Degustacja „Jabłkowy vs Mlekowy”
7. Dobre i złe efekty sensoryczne

Realizacje:

27-10-2017 Ciężkowice, dla Uczestników konferencji „Veritas In Vino”, w ramach projektu „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”.

Kawałek 2: Siarka Czas trwania: 56 godzin Cena: 590 PLN / osoba
Infografiki: Zakres tematyczny:

1. Siarka elementarna S
2. Lotne związki siarki (SLO vs VSC)
3. Dlaczego dodatek CuSO₄ nie działa
4. Zrozumieć dwutlenek siarki SO₂
5. Działanie antyoksydacyjne
6. Działanie przeciwdrobnoustrojowe
7. Siarkowanie gotowego wina
8. Prawne ograniczenia stosowania SO₂

Realizacje:

06-08-2017 Tuchów, dla Uczestników II Międzynarodo-wego Festiwalu Wina TuchoViniFest, w ramach projektu „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”.

W przygotowaniu: Kawałek 3: Tlen Czas trwania: — Cena: —
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Różne oblicza tlenu

Realizacje:

W przygotowaniu: Kawałek 4: Słodycz Czas trwania: — Cena: —
Infografika: Zakres tematyczny:

1. Cukier niejedno ma imię
2.
3.
4. Wróżenie z moszczu (alkohol potencjalny)
5. Szaptalizacja
6.
7. Dosładzanie gotowego wina

Realizacje:

W przygotowaniu: Kawałek 5: Gorycz Czas trwania: — Cena: —
W przygotowaniu: Kawałek 6: Alkohol Czas trwania: — Cena: —
W przygotowaniu: Kawałek 7: Aromaty Czas trwania: — Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 1: Stabilizacja wina Czas trwania: — Cena: 990 PLN / osoba
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Stabilizacja białkowa (na ciepło)
2. Stabilizacja winianowa (na zimno)
3. Stabilizacja mikrobiologiczna

Realizacje:

W przygotowaniu: Dodatek 2: Smakowe interakcje Czas trwania: — Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 3: Błędy degustacyjne Czas trwania: — Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 4: Wady wina Czas trwania: — Cena: —
Infografika: Zakres tematyczny:

Realizacje: