KRAKÓW, MAŁOPOLSKA CZESC@ENOLAB.PL PIOTR: 506 519 639    🕙 10:00–14:00    📆 PONIEDZIAŁEK–PIĄTEK

Kalkulator siarkowania wina

kalkulator siarkowania wina

* Nie chodzi o to aby siarkować bardziej, ale o to aby siarkować bardziej optymalnie. Kluczowy jest nie tyle sam wolny SO₂, co raczej takie ustawienie stosunku wolnego SO₂ do całkowitego SO₂ aby był on na jak najwyższym możliwym poziomie.

Trwałość roztworów pirosiarczynu potasu

Tabela 1. Stężenie wolnego i całkowitego SO₂ w czterech cieczach, mierzone od razu po sporządzeniu roztworu oraz 24 godziny później.

Ciecz Projektowane
stężenie SO₂, mg/L
Wolny SO₂, mg/L Całkowity SO₂, mg/L
Od razu Po 24h Od razu Po 24h
Woda z kranu 40 5 0 2 0
100 64 0 65 0
Woda destylowana 40 39 37 36 39
100 98 94 98 100
10% roztwór etanolu 40 41 39 40 42
100 102 99 105 110
Wino 40 19 11 37 38
100 72 59 105 103

Źródło: Chris Gerling, Grapes 101: This Article Contains Sulfites – Part II. Appellation Cornell, Issue 25, May 2016.