Zawartość alkoholu w mieszaninie wodno-alkoholowej można oznaczyć przez pomiar gęstości, a następnie jej przeliczenie na stężenie alkoholu na podstawie oficjalnych tabel alkoholowych. Poza alkoholem i wodą, wino zawiera też ekstrakt, który wpływa na gęstość, dlatego bezpośrednie oznaczanie alkoholu w winie przez pomiar gęstości jest niemożliwe. Wino musi być rozdzielone na alkohol i ekstrakt przez destylację, którą przeprowadza się zwykle zgodnie z krajowymi lub międzynarodowymi metodami.
Destylację wykonuje się w następujący sposób:
Dokładnie zmierzoną objętość wina umieszcza się w kolbie destylacyjnej zestawu do destylacji prostej.
Wino zobojętnia się roztworem wodorotlenku wapnia w celu uniknięcia odparowywania kwasów lotnych. Przeprowadza się destylację, a otrzymany destylat dopełnia się wodą destylowaną do pierwotnej objętości.
Uzyskana w ten sposób ciecz ma taką samą zawartość alkoholu jak oryginalna próbka, ale nie zawiera już ekstraktu. Stężenie alkoholu w ułamku objętościowym (% obj., % vol, % v/v) lub ułamku masowym (% mas, % w/w) określa się z dużą precyzją przy użyciu pomiaru gęstości i odpowiednich tabel.
Absolwent Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej. Absolwent Metrologii Chemicznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Adiunkt w Instytucie Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem UE w Krakowie.
Członek-założyciel Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej, Sekretarz Zarządu Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy. W 2020 roku zadebiutował w roli wykładowcy Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Operator sekatora w rodzinnej Winnicy Wesoła, twórca Mapy Polskich Winnic.