ul. Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków czesc@enolab.pl 506 519 639 · Pn–Sb · 10:00–14:00

Zrób sobie NaOH

Dzisiaj o tym, jak w prosty sposób sporządzić 0,1 M (czytaj: molowy) roztwór NaOH, który posłuży nam do oznaczania kwasowości miareczkowej wina.

Odważ z jak największą dokładnością 4 gramy stałego NaOH i rozpuść to w 1 litrze destylowanej wody.

Pamiętaj o ilościowym przeniesieniu odważonego NaOH do kolby, w której go rozpuścisz (zob. film).

Sporządzanie roztworu mianowanego

Źródło: David Read (2008, 29 kwietnia). Making up a standard solution [Plik video]. Pobrane z: https://www.youtube.com/watch?v=cckAwavEKA0

Najwygodniejszym sposobem sporządzenia 0,1 M roztworu NaOH jest wykorzystanie tzw. fixanalu, inaczej: odważki analitycznej. Zawartość pojemnika z dokładnie odważoną przez producenta ilością NaOH przenieś ilościowo do kolby miarowej o pojemności 1 litr.

Następnie uzupełnij kolbę wodą destylowaną do połowy, aby łatwiej było mieszać i… wymieszaj.

Po wymieszaniu całości uzupełnij kolbę wodą destylowaną do kreski wskazującej pojemność 1 litra.

Gotowe!

Zrób sobie NaOH
5 (100%) 2 opinii