ul. Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków czesc@enolab.pl 506 519 639 · Pn–Pt · 10:00–14:00

Oferta szkoleń (w trakcie opracowywania)

Kawałek 1: KwasCzas trwania: 34 godzinCena: 400* PLN / osoba
Infografiki:Zakres tematyczny:

1. Kwas kwasowi nierówny
1.1. Co to jest pH
1.2. Autodysocjacja wody
1.3. Dysocjacja i moc kwasów
1.4. Kwasowość ogólna (miareczkowa)
1.5. Zawartość i rodzaj kwasów w owocach i winie
1.6. Zmienność zawartości kwasów w jagodach
1.7. Pojemność buforowa wina
2. Degustacja „7 kwasów”
3. Kwasowość lotna
4. Metody odkwaszania
4.1. Odkwaszanie chemiczne
4.1.1. Odkwaszanie z użyciem węglanów
4.1.2. Metoda soli podwójnych
4.2. Odkwaszanie fizyczne
4.3. Konsekwencje wytrącania się winianów
5. Percepcja smaku kwaśnego
6. Degustacja „Kwas winowy”
7. Miareczkowanie „Winowy vs Jabłkowy”
7.1. Przygotowanie elektrody pH-metrycznej
7.2. Obliczanie i podawanie wyniku miareczkowania
7.3. Zależność między kwasowością a pH
8. Przykłady praktyczne (case study)
9. Prawne aspekty odkwaszania

Realizacje:

19-03-2017 Egerszalók (Węgry), dla Uczestników projektu „Wykorzystanie nowoczesnych technologii do wspierania branży enologicznej w Europie”. 29-10-2016 Cianowice, dla Członków Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej. 12-02-2016 Gromnik, dla Członków Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.

Wersja online:
Wkrótce…

Kawałek 1.1: FJMCzas trwania: 12 godzinCena: 250* PLN / osoba
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Rodzaje bakterii kwasu mlekowego (BKM)
2. Ścieżki metaboliczne BKM
3. Warianty fermentacji jabłkowo-mlekowej (FJM)
4. Warunki prowadzenia FJM
5. Jak rozpoznać koniec FJM?
6. Degustacja „Jabłkowy vs Mlekowy”
7. Dobre i złe efekty sensoryczne

Realizacje:

27-10-2017 Ciężkowice, dla Uczestników konferencji „Veritas In Vino”, w ramach projektu „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”.

Kawałek 2: SiarkaCzas trwania: 34 godzinCena: 650* PLN / osoba
Infografika:Zakres tematyczny:

1. Siarka elementarna S
2. Lotne związki siarki (SLO vs VSC)
3. Zrozumieć dwutlenek siarki SO₂
4. Działanie antyoksydacyjne
5. Działanie przeciwdrobnoustrojowe
6. Siarkowanie gotowego wina
7. Prawne ograniczenia stosowania SO₂

Realizacje:

06-08-2017 Tuchów, dla Uczestników II Międzynarodo-wego Festiwalu Wina TuchoViniFest, w ramach projektu „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”.

W przygotowaniu: Kawałek 3: TlenCzas trwania: —Cena: —
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Różne oblicza tlenu

Realizacje:

W przygotowaniu: Kawałek 4: SłodyczCzas trwania: —Cena: —
Infografika:

Zakres tematyczny:

1. Cukier niejedno ma imię
2.
3.
4. Wróżenie z moszczu (alkohol potencjalny)
5. Szaptalizacja
6.
7. Dosładzanie gotowego wina

Realizacje:

W przygotowaniu: Kawałek 5: GoryczCzas trwania: —Cena: —
W przygotowaniu: Kawałek 6: AlkoholCzas trwania: —Cena: —
W przygotowaniu: Kawałek 7: AromatyCzas trwania: —Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 1: Smakowe interakcjeCzas trwania: —Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 2: Błędy degustacyjneCzas trwania: —Cena: —
W przygotowaniu: Dodatek 3: Wady winaCzas trwania: —Cena: —

* dla Klientów korzystających z naszych usług szkolenia są bezpłatne.

Oferta szkoleń (w trakcie opracowywania)
4.9 (98.75%) 16 opinii