ul. Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków czesc@enolab.pl 506 519 639 · Pn–Pt · 10:00–14:00

Kalkulator siarkowania wina

* Nie chodzi o to aby siarkować bardziej, ale o to aby siarkować bardziej optymalnie. Kluczowym wydaje się być nie tyle sam wolny SO₂, co raczej takie ustawienie stosunku wolnego SO₂ do całkowitego SO₂ aby był on na jak najwyższym możliwym poziomie.



Trwałość roztworu pirosiarczynu potasu

Tabela 1. Stężenie wolnego i całkowitego SO₂ w czterech cieczach, mierzone od razu po sporządzeniu roztworu oraz 24 godziny później.

CieczProjektowane
stężenie SO₂, mg/l
Wolny SO₂, mg/lCałkowity SO₂, mg/l
Od razuPo 24hOd razuPo 24h
Woda z kranu405020
100640650
Woda destylowana4039373639
100989498100
10% roztwór etanolu4041394042
10010299105110
Wino4019113738
1007259105103

Źródło: Chris Gerling, Grapes 101: This Article Contains Sulfites – Part II. Appellation Cornell, Issue 25, May 2016.

Kalkulator siarkowania wina
4.9 (97.78%) 9 opinii