Wróżenie z moszczu…, czyli jak obliczyć moc wina.
Poniższy kalkulator mocy wina pozwala na zaplanowanie potencjalnej zawartości alkoholu w gotowym winie na podstawie pomiarów zawartości cukru w moszczu przed fermentacją.
§ 3. 1. W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:
1) pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;
2) z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego – po zmieszaniu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu – pobiera się próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.Źródło: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 sierpnia 2016 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji oraz ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach (Dz.U. 2016 poz. 1409).
¹ Lepsze oszacowanie potencjalnego stężenia alkoholu daje pomiar zawartości glukozy i fruktozy w moszczu.
² Rzeczywista (końcowa) zawartość alkoholu zależeć będzie również od temperatury, w jakiej przebiegnie fermentacja, ze względu na straty alkoholu na skutek parowania.
Absolwent Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej. Absolwent Metrologii Chemicznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Adiunkt w Instytucie Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem UE w Krakowie.
Członek Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, członek-założyciel Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej. Wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Operator sekatora w rodzinnej Winnicy Wesoła. Kurator danych i twórca Mapy Polskich Winnic. Entuzjasta win szczerych.