ul. Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków czesc@enolab.pl 506 519 639 · Pn–Sb · 10:00–14:00

Dlaczego wino płacze?

Łzy same cisną się do oczu kiedy się czyta kolejne próby tłumaczenia tego zjawiska lepkością wina. Łzy (nogi) w winie z pewnością nie tworzą się ze względu na jego lepkość (ang. viscosity). Gdyby tak było to po wlaniu do kieliszka np. melasy ona również tworzyłaby łzy, a tak się przecież nie dzieje. Dlaczego? Ponieważ wino tworzy łzy w wyniku występowania różnic napięcia powierzchniowego oraz prężności par pomiędzy alkoholem i wodą. Efekt ten nazywany jest efektem Marangoniego.

Ciecze przemieszczają się z obszaru o niższym napięciu powierzchniowym do obszaru o wyższym napięciu powierzchniowym (powstaje gradient). Etanol, który ma mniejszą prężność par niż woda, odparowuje szybciej ze zwilżonej winem bocznej ścianki niż z wina na dnie kieliszka. Powoduje to wzrost napięcia powierzchniowego cieczy na ściankach, zwiększającego się ze względu na zmniejszającą się zawartość etanolu (woda ma wyższe napięcie powierzchniowe niż etanol). To z kolei powoduje wzrost gradientu między powłoką na ściankach a winem w kieliszku. Wino o wyższej zawartości alkoholu jest „podciągane” ponownie na ścianki gdzie alkohol nadal odparowuje. Woda, ze względu na siły spójności (kohezji), zaczyna się gromadzić w kropelkach na górze, i w konsekwencji jej krople spływają w dół pod wpływem grawitacji.

Sprawdź samodzielnie słuszność tej teorii

1. Zakręć winem w kieliszku i obserwuj tworzenie się łez.
2. A teraz zakryj kieliszek (np. dłonią) i zakręć nim ponownie.
3. Po kilku takich próbach łzy przestają się formować, ponieważ powietrze wewnątrz kieliszka zawiera na tyle dużo par alkoholu, że przestaje on odparowywać ze ścianek.
4. Odkryj kieliszek a łzy popłyną od nowa.

Na wygląd łez wpływa wiele czynników: temperatura, wielkość powierzchni pomiędzy fazami (ciekłą i gazową), kondycja, kształt i czystość szkła, rodzaj użytych środków myjących, a nawet sama szybkość kręcenia kieliszkiem. „Łzawienie” wina będzie tym intensywniejsze im więcej w nim alkoholu. Nie ma natomiast związku z zawartością cukru, glicerolu, lepkością czy jakością wina, a już z pewnością żaden z tych związków nie jest bezpośredni.

Zobacz jak wyglądają łzy wina z bliska

Nagranie pokazuje w jaki sposób tworzą się i „wędrują” po szkle winne łzy

Źródło: Dan Quinn (2013, 23 kwietnia). Why Does Wine Cry? [Plik video]. Pobrane z: https://www.youtube.com/watch?v=tgrTbvSnE50

Dlaczego wino płacze?
4.9 (97.5%) 8 opinii