ul. Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków czesc@enolab.pl 506 519 639 · Pn–Sb · 10:00–14:00

Co i kiedy mierzyć w winie

KIEDY MIERZYĆCO MIERZYĆ
Zbiór owoców · pH
· kwasowość miareczkowa
· Brix (alkohol potencjalny)
· YAN (azot przyswajalny)
W trakcie fermentacji alkoholowej · temperatura
· gęstość względna (ang. specific gravity)
Po fermentacji alkoholowej · pH
· kwasowość miareczkowa
· kwasowość lotna
· alkohol
· glukoza + fruktoza (cukier resztkowy)
· kwas jabłkowy
· stabilność białkowa (na ciepło)
Po fermentacji jabłkowo-mlekowej · pH
· kwasowość miareczkowa
· kwasowość lotna
· alkohol
· glukoza + fruktoza
· kwas jabłkowy
· wolny SO₂
· całkowity SO₂
W trakcie dojrzewania wina
co miesiąc · wolny SO₂
· kwasowość lotna
po każdym obciągu · tlen rozpuszczony
co pół roku · pH
· kwasowość miareczkowa
· kwasowość lotna
· wolny SO₂
· całkowity SO₂
· alkohol
Przed butelkowaniem · alkohol (obowiązkowa deklaracja na etykiecie)
· glukoza + fruktoza (w przypadku deklaracji na etykiecie)
· wolny SO₂
· całkowity SO₂ (ze względu na limity)
· pH (jeżeli trzeba „dosiarkować” wino)
· tlen rozpuszczony (aby wyznaczyć poprawkę przy siarkowaniu)
· kwasowość lotna (ze względu na limity)
· kwas jabłkowy (jeżeli nie był mierzony wcześniej)
· stabilność winianowa (na zimno)
· stabilność białkowa (na ciepło)
· stabilność mikrobiologiczna
Po zabutelkowaniu · wolny SO₂
· TPO (ang. Total Package Oxygen)

Co i kiedy mierzyć w winie
5 (99%) 20 opinii

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *