1
|
#2AL
|
Alkohol „na etykietę”, % obj.
2 × pomiar gęstości destylatu · OIV-MA-AS312-01A/4B (I)
|
500 ml
|
98
|
93
|
89
|
|
|
|
2
|
#1AL
🚀
|
Alkohol „pojedynczy”, % obj.
1 × pomiar gęstości destylatu · OIV-MA-AS312-01A/4B (I)
|
250 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
3
|
#GIF
|
Cukier (glukoza + fruktoza), g/L
Metoda enzymatyczna · Fotometr · OIV-MA-AS311-10 (III)
|
10 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
4
|
#FSO
|
SO₂ wolny, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
50 ml
|
48
|
43
|
39
|
|
|
|
5
|
#TSO
|
SO₂ całkowity, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
50 ml
|
48
|
43
|
39
|
|
|
|
6
|
#SO2
🚀
|
SO₂ wolny + całkowity, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
50 ml
|
87
|
77
|
69
|
|
|
|
7
|
#2VA
|
Lotna kwasowość „na etykietę”, g/L
2 × destylacja z parą wodną · Zmodyfikowana OIV-MA-AS313-02 (I)
|
100 ml
|
98
|
93
|
89
|
|
|
|
8
|
#1VA
🚀
|
Lotna kwasowość „pojedyncza”, g/L
1 × destylacja z parą wodną · Zmodyfikowana OIV-MA-AS313-02 (I)
|
50 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
9
|
#2TA
|
Kwasowość ogólna, g/L
2 × miareczkowanie potencjometryczne do pH7 · OIV-MA-AS313-01 (I)
|
50 ml
|
58
|
53
|
49
|
|
|
|
10
|
#2PH
|
pH
2 × pomiar pH · pH-metr laboratoryjny · OIV-MA-AS313-15 (I)
|
50 ml
|
19
|
19
|
19
|
|
|
|
11
|
#1TP
🚀
|
Kwasowość ogólna + pH
1 × pomiar kwasowości ogólnej i pH
|
50 ml
|
48
|
43
|
39
|
|
|
|
12
|
#MAL
|
Kwas jabłkowy, g/L
Metoda enzymatyczna · Fotometr · OIV-MA-A313-26 (III)
|
10 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
13
|
#LAC
|
Kwas mlekowy, g/L
Metoda enzymatyczna · Fotometr · OIV-MA-AS313-07 (II)
|
10 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
14
|
#TAR
|
Kwas winowy, g/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
10 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
15
|
#POT
|
Potas, mg/L
Metoda enzymatyczna · Fotometr
|
10 ml
|
78
|
73
|
69
|
|
|
|
16
|
#CAL
|
Wapń, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
10 ml
|
78
|
73
|
69
|
|
|
|
17
|
#COP
|
Miedź, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
10 ml
|
78
|
73
|
69
|
|
|
|
18
|
#IRO
|
Żelazo, mg/L
Metoda kolorymetryczna · Fotometr
|
10 ml
|
78
|
73
|
69
|
|
|
|
19
|
#PFN
|
Polifenole, mg/L
Całkowita zawartość polifenoli · Metoda Folin-Ciocalteu
|
10 ml
|
98
|
93
|
89
|
|
|
|
20
|
#ANT
🍷
|
Antocyjany, mg/L
Zawartość antocyjanów niespolimeryzowanych · Fotometr
|
10 ml
|
98
|
93
|
89
|
|
|
|
21
|
#DO2
|
Tlen rozpuszczony, mg/L
Pomiar optyczny · Sonda tlenowa
|
100 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
22
|
#DNS
|
Gęstość w 20°C, g/mL
Gęstościomierz oscylacyjny · OIV-MA-AS2-01A (I)
|
100 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
23
|
#NTU
|
Mętność, NTU
Metoda nefelometryczna · Mętnościomierz · OIV-MA-AS2-08 (IV)
|
100 ml
|
68
|
63
|
59
|
|
|
|
24
|
#PRO
🔥
|
Stabilność białkowa, ΔNTU
Różnica mętności względem próbki nieogrzewanej
|
100 ml
|
78
|
73
|
69
|
|
|
|
25
|
#PRB
🍾
|
Stabilność białkowa wina bazowego, ΔNTU
Stabilność białkowa wina po symulowanej fermentacji wtórnej
|
100 ml
|
88
|
83
|
79
|
|
|
|
26
|
#BEN
|
Dawka bentonitu, g/hL
Określenie dawki bentonitu, dla której ΔNTU < 2,0
|
750 ml
+20 gram
bentonitu
|
98
|
93
|
89
|
|
|
|
27
|
#BXD
🍇
|
Ekstrakt pozorny, Brix, °Bx
Pomiar gęstości odwirowanego soku w 20°C · Gęstościomierz
|
100 ml
|
48
|
43
|
39
|
|
|
|
28
|
#BXR
🍇
|
°Bx, °Oe, °KMW, °CNM
Pomiar wsp. załamania światła w 20°C · Refraktometr optyczny
|
100 ml
|
48
|
43
|
39
|
|
|
|
29
|
#YAN
🍇
|
YAN · Azot przyswajalny dla drożdży, mg/L
Azot alfa-aminowy (PAN) + azot amonowy (NH₄⁺) · Fotometr
|
10 ml
|
88
|
83
|
79
|
|
|
|
30
|
#TDE
🧮
|
Ekstrakt całkowity, g/L · metoda obliczeniowa
Na podstawie zawartości alkoholu (#AL) i gęstości wina w 20°C (#DNS)
|
300 ml
|
|
|
|
|
|
|
31
|
#NRG
🧮
|
Wartość energetyczna, kJ i kcal · metoda obliczeniowa
Na podstawie zawartości alkoholu (#AL), cukru (#GIF) i kwasów (#2TA)
|
300 ml
|
|
|
|
|
|
|
RAZEM DO ZAPŁATY
|
|
|